De la història de la pesca a Catalunya a la política pesquera comú (I)


Aquest estiu, entre descans i descans, he aprofitat per llegir alguns llibres sobre la història de la pesca a Catalunya. A les entrades que segueixen us comento algunes idees que m’han sorgit llegint l’excel·lent “La pesca a Catalunya” escrit pel Joan Lluís Alegret i Tejero, l’Enric Garcia i Domingo, en Miquel Martí i Llambrich i na Marta Vives i Jornet, publicat per l’editorial Angle Editorial i coproduït pel museu marítim i el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca.

El primer capítol és un repàs històric general de la pesca a Catalunya fantàstic, la resta són descripcions històrico-artístiques (amb moltes fotografies) dels diferents segments de la costa catalana.

Hi ha molts aspectes interessants que he recordat i après llegint aquest llibre. Per exemple, és interessant rellegir, ara que estem en plena reforma de la política pesquera comú, com s’han anat decidint qui pot pescar al mar, sota quines normes, quines arts, etc. (el clàssic qui?, com?, quan? i què? dels bons periodistes!), i com s’han anat organitzant els pescadors en el temps per resoldre les seves necessitats. Potser la història ens poden ajudar a pensar respecte a la idea de la cogestió pesquera – tant en boga per uns com ignorada per part de la proposta de la Comissió Europea al nou reglament comunitari – com el rol futur de les confraries de pescadors i la organització dels pescadors artesanals en els organismes de gestió pesquera.

Diuen que per no repetir errors és una bona idea revisar una mica la història, no estic segur si és sempre veritat però en tot cas és un exercici bonic, divertit i saludable al que dedico les properes entrades del blog.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s