On es produeix energia a Catalunya?


Com ja us podeu imaginar a Catalunya la producció d’energia no es homogènia…. ni molt menys!!

Al gràfic que us adjunto figura la potència instal·lada per càpita per comarca (dades del 2007 per a la producció en règim especial i del 2008 per a la de règim ordinari). Com podeu veure les concentracions més altes són a la província de Tarragona.

La major part de la potencia instal·lada està sota el règim ordinari (nuclears al Baix Camp i Ribera d’Ebre, carbó a Cercs, cicle combinat al Barcelonès i Tarragonès, fuel/gas -a la zona del Barcelonès i Baix Llobregat- i gran hidràulica – Noguera, Pallars Sobirà i Ribera d’Ebre) i es centralitza en unes poques grans instal·lacions que en ocasions són considerades com molestes per part dels habitants que hi viuen aprop,  el que genera periòdicament conflictes socials.

Us poso un gràfic de la distribució de la potència instal·lada en règim ordinari per comarca i així podeu avaluar el nivell de concentració vosaltres mateixos. És una bona idea mantenir un model amb una producció centralitzada lluny dels punts de consum? Seria millor repartir-la més, o per contra “concentrar” en alguns territoris és la millor opció? … ja direu….

El règim especial té menys potència instal·lada a Catalunya però està més distribuït. Sota aquest règim trobem instal·lacions molt diferents: fotovoltaica, cogeneració, eòlica, producció energètica a partir de purins de porcí, de residus sòlids urbans, abocadors,  residus industrials, biomassa, etc. Poso al final de l’article un gràfic amb la potència instal·lada sota aquest règim….on s’inclouen també els parcs eòlics que tanta controvèrsia també causen a Catalunya.

Potència instal·lada per càpita corregida segons ús

Font: el·laboració pròpia a partir de dades de l’ICAEN i Red Eléctrica Española

Potència instal·lada en règim especial (MW). Any 2007

Font: el·laboració pròpia a partir de dades de l’ICAEN

Potència instal·lada en règim ordinari (MW). Any 2008

Font: el·laboració pròpia a partir de dades de l’ICAEN i Red Eléctrica Española

Envia aquest text a un amic!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s